De fleste har selv prøvet det eller kender en nær ven, der har begået en stor fejl. De har gældsat sig for hård, optaget et privatlån forhastet eller taget andre dårlige beslutninger.

Der er mange faldgruber inden for låntagning, herunder private der vælger at tegne et privatlån på nettet. Vi ønsker at spare dig for pinen, ved at fortælle dig om 5 udbredte faldgruber. Fejl du helt sikkert bør undgå som forbruger. Se de 5 faldgruber her.

1. Ingen plan for lånet

Der er overraskende få danskere, der reelt har en god og holdbar plan for lånet. Mange har den overbevisning, at man bare kan låne 50.000 kr. og så bare betale dem tilbage løbende.

Det er sådan det fungerer, JA, men der er langt fra teori til praksis. For har du et rådighedsbeløb der passer til dine månedlige afdrag? Hvis ikke vil du hurtigt opleve en meget presset privatøkonomi.

Det kan endda være at du fejler i den månedlige tilbagebetaling, fordi din indkomst ikke er stor nok. Så få lagt en plan for hele dit privatlån. Hvis din månedlige ydelse er fx. 2.500 kr., skal du sikre dig at dit budget kan bære det. Du bør derfor lave et budget for ALLE indtægter og omkostninger inden du går i gang.

2. For stort et lånebeløb

En anden faldgrube er, at du vælger et for stort lånebeløb. Det kan gøre dine låneomkostninger større end nødvendigt og rammer din privatøkonomi i sidste ende.

Du bør derfor kun søge præcis det pengebeløb du har behov for, til dit nye køkken, en ombygning eller hvad du nu planlægger. Et stort beløb kan tilmed gøre de månedlige afdrag for store, hvis du ikke får valgt en passende løbetid.

3. Ugennemtænkt

Det her er en faldgrube der dækker alle lånetyper generelt. Det er blevet enkelt og ligetil at søge penge på nettet. Særligt hos de udbydere med en hurtig svartid.

Selve ansøgningen kan udfyldes på 5 minutter og kan underskrives med NemID. Alt dette gør det markant nemmere at lave et ugennemtænkt privatlån. Forhastede lån er aldrig gode og er typisk forbundet med forkerte beslutninger, eller for høje omkostninger.

4. Privatlån uden et fornuftigt formål

Den fjerde faldgrube er at du tegner et privatlån uden et godt formål. Det fint nok at have brug for penge til bryllup, renovering og andre initiativer. Det kan give god mening på den ene eller anden måde. Der er fx. ingen der gider at holde bryllup om vinteren. Eller det kan være du har uforudsete udgifter.

Men at låne 10-15.000 kr. for at kunne tage familien med på ferie, eller købe et nyt dyrt ur, det bør gennemtænkes 2 gange. Det ville jo nok være smartere at droppe det eller spare op over de næste 3-4 måneder.

5. Forkert fokus i sammenligningsprocessen

Sidst så er dit fokus i sammenligningen af diverse lånetilbud meget vigtigt. De fleste danskere ved ikke hvad ÅOP er for et begreb og kigger derfor udelukkende på renten.

Nu er det bare sådan, at stiftelsesomkostninger og gebyrer kan udgøre en væsentlig del af omkostningerne. Så den laveste rente er ikke altid lig med det billigste privatlån.Hold derfor øje med ÅOP (de samlede omkostninger i procent) så du får valgt det billigste lån. Det er en god investering at sammenligne privatlån, da der kan være væsentlige prisforskelle fra bank til bank.

Husk vores 5 faldgruber, så du ikke bliver den næste i rækken, men får taget en beslutning, på et oplyst grundlag.