Hosting wiki – ordbog med begreber

Vi har lavet en hosting wiki eller ordbog, med en forklaring af alle de mest udbredte begreber i branchen. Vi vil løbende udvide den, for at få skabt den mest komplette ordbog med begreber og forklaringer.

Har du selv ting du mangler svar på? Så tøv ikke med at kontakte os.

Hvad er et webhotel?

Et webhotel er en plads på en server på internettet, hvor du har din hjemmeside liggende. På den måde kan andre ikke tilgå den og du er den eneste som har adgang til serveren. Foruden din udbyder naturligvis. Du kan tilgå den via FTP adgangen, som du modtager ved oprettelsen.

Hvad er FTP?

Du vil typisk have adgang til din server via FTP. Her kan du anvende programmer som Filezilla, til at logge på serveren for at downloade/uploade filer. Ved open source systemer som fx. WordPress, kan det meste klare fra kontrolpanelet i backend (uden serveradgang).

Hvad betyder SSL?

SSL er en forbindelse, som man skal have for en sikker forbindelse. Stort set alle webshops har en SSL forbindelse, og det sørger for at den data der bliver indtastet (kortoplysninger etc.) kun kan ses af afsenderen og modtageren, og dermed forbliver privat.

Du kan se webhoteller med gratis SSL mulighed her.

Hvad er en server?

En server er en computer som deler sine ressourcer og filer med andre computere. Der findes både dataservere og filservere, og det hele fungerer over et datanet.

Hvad er forskellen på subdomæne og subfolder?

Et subdomæne er en underadresse til et domæne, og oprettes tit via et medfølgende kunde-kontrolpanel til dit webhotel. Det kan f.eks. være www.ditnavn.blogspot.dk, hvis du fx. anvender Blogger som blogsystem. Det samme er gældende ved WordPress.com.

Hvis det havde ligget som subfolder, ville det ligge på følgende URL: www.blog.dk/ditnavn

Hvad menes der med GB plads?

Der står GB plads langt de fleste af oversigterne på vores hjemeside. GB plads er hvor meget plads du skal bruge når skal købe et webhotel. Det er nemlig webhotellets opgave at hente siden ned og vise indholdet til brugeren, og det skal der bruges data på. Derfor skal du bruge mere data, jo mere indhold du har på din hjemmeside. Særligt billeder og videoer, vil kræve flere GB.

Hvad menes der med GB trafik?

Dataen der overføres mellem en besøgende hjemmeside og serveren hvor hjemmeside er på, kaldes trafik. En hjemmeside med op til 10 sider og 200 besøg kan sjældent trække over 1 GB data pr. måned. Så når du ser der står et antal GB under ”trafik”, så er det egentlig bare et udtryk for, hvor meget data dit webhotel bruger på de besøg du får ind.

Hvad er Javascript?

JavaScript er et scripting-sprog på nettet, som skrives direkte ind i dine HTML filer. Hvis du har nogle scripts som er lavet med JavaScript, vil de blive læst og udført af browseren. Det bruges normalt til hjemmesider for at gøre dem interaktive eller dynamiske, og kan også bruges til popup-vinduer, billedeslider og meget mere.