For bare et par år siden, var det kun de mest avancerede internetbrugere, som vidste hvad en blog egentlig var. I dag er det som om alle har en, og hjemmesider bliver hver dag oprettet på flere forskellige sider, som bl.a. WordPress.

Vi vil her komme med en trin for trin guide til, hvordan du kan lave din egen WordPress hjemmeside, samt en lille guide til hvilke 5 WordPress plugins der er gode at have installeret.

WordPress guiden trin for trin

Før du starter med at installere din WordPress hjemmeside, så skal du have købt et domæne, samt et webhotel, hvor din hjemmeside kommer til at ligge. Når dette er gjort, så kan du starte med at følge denne guide til oprettelse af hjemmesiden.

Mangler du et webhotel? Find hosting til WordPress hjemmeside her.

Installation

Som eksempel, så har benytter vi her Simply (tidl. Unoeuro) som hosting, og deres ”1-Click-installation”.

1. Start med at logge ind på Simply.com med oplysningerne fra den mail du har modtaget, da du oprettede dit webhotel.

2. Vælg så punktet ”1-Click-installation” i venstre menu, hvor du vil finde ”Wordpress” og vælg den.

3. Nu skal du udfylde nogle få informationer om din nye hjemmeside, og når det hele er udfyldt, trykker du ”installer nu”.

4. Du kan nu se hjemmesiden på det domæne du valgte, og du kan logge ind i administrationen af dit website på ditdomæne.dk/wp-admin.php. Her skal du bruge det brugernavn du valgte, samt password.

I denne videoguide kan du visuelt se, hvor nemt og hurtigt du kommer i gang:

Design

Når du har installeret WordPress på dit domæne, så skal du til at vælge et tema. Det er en form for skabelon, som fortæller WordPress hvordan din hjemmeside skal se ud. Her kan du vælge mellem de gratis temaer som WordPress tilbyder, eller du kan købe nogle mere unikke, som dog koster penge.

1. Start med at logge ind på din wordpress hjemmeside med brugernavn og password. Vælg derefter ”udseende” i venstre side af menuen, og derefter ”temaer” og find et du synes om. Sørg gerne for at det er ”responsiv”, da det betyder at det tilpasser sig til mobilen og tablets. Mobilvenlighed er nemlig afgørende, hvis du vil have besøgende fra mobile enheder.

2. Når du har fundet temaet, så klik ”installer” efterfulgt af ”aktiver”. Det er meget simpelt og du kan skifte mellem forskellige temaer ude at miste nogle af dine indlæg, sider eller indhold.

Opsætning

Når temaet er ordnet, så kan du begynde at sætte din hjemmeside op med sider og menuer, som du gerne vil have det. Menupunkterne kommer automatisk ind, som siderne bliver oprettet, og hvis du opretter specielle menuer, så kan du selv bestemme i hvilken rækkefølge de skal komme, og lave dropdownmenuer også. Det kan du gøre under ”udseende”, og så vælge ”menuer”. Her kan du vælge hvilke sider der skal indgå i din nye menu, og når det er gjort, så slut af med flueben nederst for at tilføje den som ”top menu”.  Slut af med at trykke på ”gem menu”. Sørg for at give dine menuer og sider nogle gode navne, så besøgende kan finde rundt på din hjemmeside med lethed.

En anden ting du har mulighed for, er widgets. Det er noget indhold du kan placere i sidebjælken på dit website, som f.eks. de nyeste blogindlæg, noget tekst du selv bestemmer eller nogle bestemte billeder. Dette vælges ved at finde ”udseende” i menuen i venstre side, og derefter vælge ”widgets”. Når du har valgt det, så kan du i højre side finde dine nuværende sidebjælker på din hjemme. Du kan tage fat i dem ved at klikke på dem, og så kan du trække dem derhen hvor du ønsker.

Se også: Gratis oprettelse af ny hjemmeside med 1-klik

Indhold

Når alt overstående er i orden, så kan du begynde på indholdet på din hjemmeside. De nyeste indlæg vil altid ligge øverst på din hjemmeside, da WordPress lister dine indlæg efter hvornår de er skrevet. Du opretter et nyt indlæg ved at vælge ”indlæg” og derefter ”tilføj nyt”. Under indlæg kan du se alle dine tidligere indlæg (når du når så langt), og kan samtidig gå tilbage i indlæg og redigere dem, hvis du ønsker. Du kan tilføje billeder eller videoer i dine indlæg også, og det kan du nemt ved at se på den lille menu der fremkommer, når du har tilføjet et nyt indlæg.

Sørg for at lave noget godt indhold på din hjemmeside, som fremtidige besøgende vil synes om at læse. Enhver kan oprette en hjemmeside, og der findes et hav af intetsigende sider, så lad ikke din ende sådan. Start eventuelt med at lave en plan for de sider eller blogindlæg du vil skrive, og prøv dig frem med forskellige skrivestile, billeder, videoer og hvad du nu ellers kan finde på.

Plugins

Det smarte ved WordPress er, at du kan tilføje nye funktioner til systemet, så tit du ønsker, og her kan du vælge mellem mange forskellige plugins. De er nemme at installere, og der findes mange gratis plugins, som er lavet af forskellige programmører.

Når du skal installere et plugin, gå til ”plugins” i menuen, når du er logget ind. Her kan du se en liste over installerede plugins og kan nemt aktivere og deaktivere dem som du ønsker. Hvis du vil installere et nyt, så klik på ”tilføj nyt” oppe ved overskriften. Her kan du søge på forskellige kriterier, alt efter hvilket plugin du vil have. Når du har fundet et, så trykker du blot på ”installer nu”, hvorefter det bliver installeret, og du skal aktivere det.

Sidst i artiklen har vi fremhævet 5 af de plugins du bør overveje.

Optimering

WordPress er ret ligetil når det kommer til optimering, og det er nemt noget du selv kan gøre.

1. Start med at sørge for, at alle dine kommende indlæg på din side, har en god og relevant overskrift. Dertil kan du downloade ”Yoast Seo WordPress”, som et et plugin der giver dig mulighed for, at lave en unik overskrift (title tag) til hver af dine indlæg, og som gør at du nemmere kan findes på Google, når dette er udfyldt. Dertil kan du udfylde en tilhørende beskrivelse, som gerne skulle få folk til at vil klikke sig ind på dit website, og så de nemt kan læse hvad dit indlæg handler om.

2. Optimer dine URL’er, og sørg for at de ikke er for lange. Som regel vil de hedde det som du kalder din overskrift for, men du kan sagtens rette dem til, ved at trykke på feltet under overskriften, når du er inde og lave et nyt indlæg. En ordentlig URL struktur vil hjælpe søgemaskinerne og dine besøgende, med nemmere at få adgang til dine sider og indlæg. Sørg derfor for, at de beskriver hvad siden handler om, og inkluder gerne et søgeord, hvis det er muligt og ser naturligt ud. Separer dine søgeord med bindestreg, som f.eks. fine-hundehvalpe-til-salg og ikke findehundehvalpetilsalg.

3. Sørg for at give din hjemmeside en passende sidetitel og en metabeskrivelse. Dette kan du gøre nemt, hvis du har installeret Yoast Seo-plugin, og det gør du ved at vælge ”SEO” i menuen til venstre og derefter ”titler og meta”. Dette vil kunne vises når nogen søger på din hjemmeside, og de vil derfor med det samme kunne se hvad din hjemmesider hedder, og hvad den omhandler (metabeskrivelsen). Sørg for at gøre den kort og præcis.

4. Når du laver dit indhold til hjemmesiden, så sørg for at finde ud af, hvilke ord der har betydning i teksten, de såkaldte keywords. Ved at nævne dem naturligt i teksten ca. 2-3 gange pr. 100 ord, så vil Google nemt kunne finde ud af hvad dit indlæg omhandler, og det er godt for søgeresultaterne.

5. Når du oploader billeder til din hjemmeside, så er det en fordel at udfylde ALT-teksten. Denne tekst er lavet for at Google nemmere kan ”læse” billedet, og dermed forstå hvad det viser. Det gør også, at du vil komme frem under billedsøgning i Google, når folk søger på den pågældende billedetekst. Derudover er det vigtigt at bruge billeder af høj kvalitet, da ingen gider at kigge på slørede billeder. Sørg også for at omdøbe dit filnavn, så dit billede ikke hedder en masse tilfældige tal og bogstaver. Omdøb det til noget der er sigende om billeder, og noget om hvad det forestiller.

6. Når du efterhånden har fået lidt indlæg på din hjemmeside, så sørg for at huske at linke intern mellem de forskellige indlæg. Link gerne mellem relevante sider på din hjemmeside, da det gør det nemmere for søgemaskinerne at crawle den igennem og identificere hvad dit indhold handler om.

5 WordPress plugins du bør overveje

Google Analytics by Yoast

Når du man har en hjemmeside, så er det også sjovt at følge med I udviklingen af den, og hermed hvor mange besøgende der kommer ind på den. Du skal forbinde din nuværende (eller oprette en) Google Analytics konto med din hjemmeside, og så kan du nemt og overskueligt se hvor mange der besøger, hvor de kommer fra mm.

WordPress SEO by Yoast

Som jeg hurtigt kom ind på før, så er dette plugin et must. Det er et af de bedste og mest anerkendte SEO plugins til WordPress, og en fordel ved dette frem for andre er, at du får forslag til forbedringer i dine indlæg. Herudover er der en masse andre relevante funktioner, som gør dit website bedre optimeret.

Broken Link Checker

Døde links er ikke godt for søgemaskinerne, og derfor er det noget man gerne skal få styr på hurtigt. Det kan du med dette smarte plugin, som hurtigt giver din besked hvis der findes døde links på din hjemmeside. Her tjekker den alle dine indlæg, sider, kommentarer mm. igennem, for at sikre dig at der ikke opstår døde links. Derudover tjekker den også for manglende billeder og redirects.

BackWPup

Det er super vigtigt at backe sin hjemmeside op engang imellem, med hensyn til at der kunne ske noget, og man dermed mister alt. Dette plugin kan netop blive brugt til det, og gemmer hele din installation inkl. Indhold. Du kan dermed nemt restore en installation, hvis der skulle opstå problemer.

Wordfence Security

Dette er et sikkerhedsplugin, og er i dag vigtigt at have installeret på sin hjemmeside. Da flere og flere benytter sig af WordPress, så er der også flere uvedkommende som prøver at få adgang. Wordfence starter med at tjekke om din side er inficeret, for derefter at sikre din side og gør den op til 50 gange hurtigere end den var før.

 

Det er vigtigt at vide, der er flere metoder og systemer at lave hjemmesider i. Wordpress er et open source system, med alle muligheder for videreudvikling, plugins etc..

Diverse gratis/billige hjemmesideservices er alternativet, for dig der ønsker en super nem vej, men ikke har brug for en professionel løsning. Disse bør ikke vælges for seriøse forretninger og virksomheder, da deres begrænsninger kan være en stor ulempe.